Natuurlijke tuin
  • Dat je met je eigen tuin bij kunt dragen aan natuurbehoud voor volgende generaties, geeft energie.

    Marij Obers

Je tuin kan een uitnodigende plek zijn voor vogels en andere kleine dieren. De afmetingen maken niet uit, zelfs midden in de stad kun je voedselvoorziening, beschutting en nestgelegenheid bieden. En dat kan er prima heel stijlvol en modern uitzien. Want voor een bij maakt het niet uit of de nectar te vinden is in een vierkante bak of een ronde border.

Biodiversiteit

We willen de variatie in de natuur zo veel mogelijk bewaren. Sommige insecten kunnen slechts één of enkele planten gebruiken als voedsel. Daarom kiezen we bewust voor  inheemse planten.

We werken ook graag met vroegbloeiende planten, zodat bijensoorten die vroeg uitvliegen nectar of stuifmeel kunnen vinden. Met die wetenschap op zak geniet je toch extra van het ontluikende voorjaar in je tuin?

Ecologisch

Vogels en insecten in de tuin zijn gezellig en leuk om naar te kijken. Ze leveren daarnaast een bijdrage aan het ecosysteem. Sommige dieren zijn uitstekende biologische bestrijders. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld dol op luizen. Vogels, padden en egels eten graag slakken. Met bessen en een waterpartij lok je ze. Een gat in de schutting is geen probleem maar juist een fijne toegangspoort.

Goed gedijen

Inheemse planten hebben een belangrijk voordeel voor jou als tuineigenaar. Want ze gedijen als de beste. Als een plant zich thuis voelt in je tuin, wordt hij zelfvoorzienend. Dan hoef je bijvoorbeeld alleen de afgestorven delen weg te knippen in het voorjaar. Met onze ervaring herkennen we welke planten passen bij de grondsoort: het vochtgehalte, de aanwezige voedingsstoffen en de ligging ten opzichte van de zon.

Permacultuur

We integreren steeds meer elementen van permacultuur in onze werkwijze. Dit ontwerpsysteem is een antwoord op de problemen van de monocultuur van de laatste decennia. Het zet de natuurlijke bronnen als water en zon slim in. Met winst voor de tuin en jezelf. Klimplanten bij een serre bijvoorbeeld. Die leveren schaduw in de zomer en laten zonnewarmte door in de winter. Of dode bladeren gewoon laten liggen. Dit mulchen gaat onkruid tegen, levert voedingstoffen en beschermt tegen vorst en uitdroging. Een wat lager gelegen deel van je tuin kan dienst doen als waterberging.

Eetbare tuinen

Groenten en kruiden zijn een waardevolle aanvulling in je tuin. Niets smaakt lekkerder dan wat je zelf hebt zien groeien. Je hoeft echt geen aparte moestuin te hebben. Kruidenspiralen geven veel mogelijkheden in een kleine ruimte. Veel groenten zijn bovendien prachtig om te zien. Kijk maar eens naar een artisjok. Of rabarber: als je het niet opeet laat hem dan lekker doorgroeien en geniet van de prachtig rozerode stengel en het krachtige blad.

Natuurlijke ontspanning

Een natuurlijke tuin kan prima onderhoudsarm zijn. Maar als je eenmaal gegrepen bent door wat je ziet gebeuren in je tuin, kan tuinieren zo maar een hobby worden. Met je handen in de aarde werken is een heerlijke manier om te ontspannen. Bezig zijn in je tuin leert je veel over de cyclus van zaaien,  groeien, oogsten, tot rust komen en opnieuw ontluiken.

Wilde Weelde

We zijn lid van de vakvereniging voor natuurrijke tuinen, Wilde Weelde.

In samenwerking met alle leden hebben we in de tuinen van Appeltern   voorbeeldtuinen aangelegd.  We zorgen gezamenlijk voor aanleg en onderhoud. Op een ruim perceel kun je op verschillende schaalniveaus voorbeelden bekijken van natuurlijk tuinieren.

In de zomermaanden is er de “Zondagse Pick-nick”. Een fijne combinatie van lekkernijen, advies en een rondleiding.

Wil je meer weten over natuurrijk tuinieren?

Bel of mail voor een afspraak. Dan bekijken we samen hoe jij nog meer natuur in je tuin kunt brengen.

076 514 59 56